Hij gold als de topfavoriet, maar Michel Platini lijkt sinds donderdag plotseling kansloos in de strijd om het voorzitterschap van FIFA. De Fransman werd door de ethische commissie van de wereldvoetbalbond voor negentig dagen geschorst.

Het blazoen van de Franse oud-topvoetballer is binnen twee weken flink besmeurd, nadat zijn naam eerst al was opgedoken in het strafrechtelijke onderzoek naar FIFA-voorzitter Sepp Blatter. De Zwitser zou omgerekend 1,8 miljoen euro aan smeergeld hebben betaald aan Platini, vermoedt de Zwitserse openbaar aanklager.

Die beschuldiging past wellicht bij het niet onbevlekte blazoen van Platini, maar staat haaks op zijn kritische uitlatingen aan het adres van de FIFA. Als hoogste baas van de Europese voetbalbond UEFA zei hij dat de FIFA volgens hem onder Blatter aan geloofwaardigheid en autoriteit heeft verloren. Nadat Blatter dit jaar zijn vertrek had aangekondigd, stelde Platini zich beschikbaar om hem op te volgen.

Rijk voetbalverleden

Platini kon een rijk voetbalverleden in de strijd gooien: hij wordt gerekend tot de beste voetballers van zijn generatie. De Fransman was in 1984 aanvoerder van ‘Les Bleus’ toen zijn land de Europese titel greep. Platini werd met negen doelpunten topscorer van dat toernooi.

Een jaar later won hij met Juventus ten koste van Liverpool de Europa Cup I, al werd die zege overschaduwd door het Heizeldrama. Vlak voor de aftrap braken op de tribune rellen uit, waarbij 39 voetbalfans overleden. Platini maakte in die finale het enige doelpunt en juichte uitbundig, iets wat hem altijd is nagedragen. “Ik herinner me die avond als de donkerste uit mijn loopbaan”, zei hij in 2010 bij een herdenking.

WK in Qatar

Hoewel de reputatie van Platini vele malen beter is dan die van Blatter, is ook de Fransman niet van onbesproken gedrag. Zo schaarde Platini zich openlijk achter de veelbesproken toewijzing van het WK 2022 aan Qatar, het land waarop hij zelf stemde. Extra opvallend is dat zijn zoon later een duurbetaalde baan kreeg in Qatar.

Platini kon binnen de UEFA tot dusver op veel steun rekenen. Het is ook veelzeggend dat Platini bij zijn laatste herverkiezing bij de UEFA niet eens campagne hoefde te voeren. Er meldde zich namelijk geen enkele tegenkandidaat.

In de strijd om het presidentschap bij de FIFA heeft hij tot het laatst in zijn kansen geloofd. Uitgerekend donderdagochtend diende hij nog de benodigde steunbetuigingen in. Een kandidaat-voorzitter heeft minimaal vijf landen nodig die hem steunen om zich aan te melden.

Prins Ali blijft over

Met een schorsing lijkt topfavoriet Platini echter ineens kansloos te zijn. De enig overgebleven serieuze kanshebber voor de hoogste post bij de FIFA is de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein. Een andere kandidaat-voorzitter, de Zuid-Koreaan Chung Mong-joon, werd donderdag voor zes jaar geschorst.

Tot 26 oktober hebben geïnteresseerden de tijd zich aan te melden voor de voorzittersverkiezing. Een verkiezingscomité houdt de hele procedure scherp in de gaten. De kandidaten moeten een zogeheten integriteitscontrole ondergaan, die uitgevoerd wordt door de onderzoekskamer van de ethische commissie. Kandidaten die niet door de integriteitscontrole komen, kunnen beroep aantekenen bij het internationaal sporttribunaal CAS.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl